Stoomgeneratoren

De Clayton stoomgenerator is ’s werelds meest efficiënte, compacte en veiligste manier om stoom te produceren.

 

De stoomgeneratoren werden voortdurend verder ontwikkeld en verbeterd sinds 1930. Ze verschillen enorm van de traditionele, voorbijgestreefde vuurpijpketels (zie stoomtrein), waarin een enorme hoeveelheid water en staal opgewarmd wordt om stoom op te wekken. In de Clayton waterpijpketels daarentegen wordt dezelfde hoeveelheid stoom gemaakt door een veel kleinere hoeveelheid water en staal op te warmen.

 

 


Het basisconcept resulteerde in een stoomgenerator met verbazingwekkende voordelen voor de hedendaagse energiebewuste wereld. De Clayton stoomgenerator is verkozen tot meest geschikte manier om stoom te maken, door vele vooraanstaande thermodynamische professoren, ingenieurs en technische directeurs van instellingen en multinationals.


Werkingsprincipe

 

Het basisprincipe voor de werking van de Clayton stoomgenerator is zowel eenvoudig als ingenieus.

 

Koud water wordt bovenaan in een verwarmingsspiraal gepompt en de hogedrukstoom komt onderaan uit de spiraal. De Clayton stoomgenerator bestaat uit 3 basiscomponenten, speciaal ontworpen voor dit doeleinde.

 

Het voedingswater wordt door een speciaal ontworpen Clayton waterpomp door de verwarmingsspiraal gepompt.

 

Aan het uiteinde van de spiraal wordt de stoom door een centrifugaal separator gestuwd, zodat 99,5% droge stoom wordt bekomen.


Voordelen

 

Het spiraalconcept van de Clayton stoomgenerator zorgt voor enorme voordelen voor de gebruiker.

 

HOGE EFFICIENTIE

Hoge efficiëntie is het meest voor de hand liggende voordeel, bekomen door de kleine omvang en dus lage radiatie en convectie warmteverliezen. Daarbovenop optimaliseert het tegenstroomprincipe (water naar beneden, warmte naar boven) de warmteoverdracht en resulteert in lage operationele kosten.

 

KLEINE OMVANG

Door het compact design is een minimale ruimte nodig voor een compleet Clayton stooklokaal. Voor nieuwe installaties worden bouwkundige ingrepen gereduceerd en in bestaande firma’s kunnen Clayton systemen makkelijk ingepast worden in de bestaande stookruimte. Door het lage gewicht kan de stoomgenerator zelfs op bovenverdiepingen geïnstalleerd worden.

 

SNELLE OPSTART

Opstart vanuit koude toestand binnen de 5 minuten. ‘Hot stand-by’ is niet nodig en de stoomgenerator kan uitgeschakeld worden wanneer er geen stoomvraag is. Dit maakt van de Clayton ook de ideale hulp of stand-by ketel.

VEILIGHEID

Een stoomexplosie in een Clayton stoomgenerator is uitgesloten, omdat er maar een klein volume water aanwezig is. Stoomexplosie wordt wel geassocieerd met laag waterniveau in andere types stoomketels met een grote waterinhoud.


STOOM VAN HOGE KWALITEIT

Stoom gemaakt met een Clayton stoomgenerator heeft de hoogst haalbare kwaliteit en is minimum 99,5% droge gesatureerde stoom, ook bij wisselende belasting. Hoe beter de kwaliteit van stoom, hoe minder onzuiverheden in de stoom terug te vinden zijn en hoe lager de belasting voor stoomleidingen en stoomgebruikers.

 

SNELLE REACTIETIJD

Zeer snelle en sterke schommelingen in de stoomvraag van de gebruiker, hebben geen invloed op de drukstabiliteit van de Clayton stoomgenerator. Inherent aan het tegenstroomprincipe zal de generator zeer snel reageren op wisselende stoombelasting.

 

LAGE SPUIVERLIEZEN

Spuien is bij elke stoomketel noodzakelijk om zouten en onzuiverheden in de watermassa te verwijderen. Deze zouten kunnen schuimvorming doen ontstaan, wat natte stoom veroorzaakt (zie ‘stoom van hoge kwaliteit’). De spuihoeveelheid bij de Clayton ligt ongeveer 5x lager dan bij een traditionele ketel, een besparing in water- en chemicaliënverbruik.

AUTOMATISCHE WERKING

De snelle opstart en reactietijd kunnen automatisch gecontroleerd worden. Alle Clayton stoomgeneratoren kunnen ter plaatse of van op afstand worden opgestart.

 

ONBEMAND BEDRIJF

Door de hoge veiligheidsgraad en de automatische opstart kunnen alle Clayton stoomgeneratoren zonder aanwezigheid van een operator draaien voor een periode van 24h of 1 week.

 

BEPERKT ONDERHOUD

Een praktisch voordeel van het eenvoudige concept is het beperkt onderhoud. Daarenboven worden alle onderdelen ontwikkeld en voortdurend verbeterd, om van de Clayton stoomgenerator de meest betrouwbare stoomketel te maken die vandaag op de markt beschikbaar is.

 

BRANDSTOFBESPAREND-PLAATSBESPAREND-TIJDSBESPAREND-GELDBESPAREND


Stoomsystemen

 

Het Clayton stoomsysteem is de meest compacte, betrouwbare en efficiënte stoombron op dit moment en is leverbaar in verschillende configuraties.

 

• Volledig ketelhuis in container

• Volledig ketelhuis op chassis

• Mobiele units

• Meerdere generatoren naast elkaar

• Offshore versies

• Marine specificaties

• Sleutel-op-deur installaties

 

Clayton blijft zich voortdurend aanpassen aan de vele nieuwe, veeleisende, wereldwijde toepassingen op stoomgebied.