Clayton warmterecuperatie

De Clayton warmterecuperatieketel werkt volgens hetzelfde principe en heeft alle voordelen van de wereldbekende Clayton stoomgenerator. Daardoor is het de meest compacte, efficiënte, snelle en veilige manier om stoom of heet water te maken door middel van uitlaatgassen.

 

Werkingsprincipe

De Clayton warmterecuperatieketel werkt volgens het tegenstroomprincipe doorheen een spiraal. De ketel wordt geïnstalleerd in de uitlaatgassenstroom, voedingswater wordt in tegenstroom door de spiraal gepompt door middel van de speciaal ontwikkelde Clayton pomp.

Het mengsel van stoom en water aan het eind van de spiraal komt in een stoom-water separator, zodat hoge kwaliteitsstoom geproduceerd wordt. Het afgescheiden water wordt teruggestuurd naar de voedingswatertank. Specifiek voor alle Clayton systemen is het voorverwarmen van het ketelwater, om dauwpuntcorrosie te voorkomen.

 

Meerdere Clayton warmterecuperatieketels kunnen aan elkaar geschakeld worden om gelijktijdig en onder voortdurende controle te werken, in om het even welke toepassing.

 

Constructie

De Clayton warmterecuperatieketel is opgebouwd uit eenvoudige modulaire secties om een maximale warmtetransfer mogelijk te maken.

 

Verscheidene standaard secties werden ontwikkeld, om aan verschillende procesvoorwaarden te voldoen. Op basis van het gevraagde stoomdebiet, de temperatuur van de rookgassen, de hoeveelheid rookgassen en de maximaal toelaatbare drukval in het rookgassenkanaal wordt een ideale configuratie samengesteld.

 

 

De standard spiraal-secties worden door middel van flenzen verbonden en het geheel wordt ingebouwd in een mantel. De kegelvormige in- en uitlaatstukken worden aangepast aan de diameter van het rookgassenkanaal.

Gratis energie

Rechtstreekse uitstoot van warmte in de atmosfeer is niet langer economisch verantwoord. Deze uitstoot kan aangewend worden als energiebron voor de Clayton warmterecuperatieketel. Op deze manier kan de gebruiker jarenlang gratis en ecologisch verantwoord stoom of heet water maken.

Toepassingen

De Clayton warmterecuperatieketel produceert stoom door het gebruik van de warmte van uitlaatgassen van motoren, turbines, ovens en andere toepassingen met een zeer hoge warmte uitstoot.

 

Al meer dan 40 jaar worden in land- of marine-installaties Clayton warmterecuperatieketels gebruikt om warmte te recupereren uit uitlaatgassen. Motoren tot 15MW zijn ideaal voor deze toepassing.

 

Voordelen

〉Beperkt gewicht

〉Kwaliteitsstoom

〉Snelle reactietijd

〉Veiligheid

〉Beperkt onderhoud

〉Hoge efficiëntie

〉Beperkte omvang

〉Onbemand bedrijf

〉Laag spuiverlies

〉Automatische werking

 

 

De Clayton afvoergassenketel biedt alle voordelen van de Clayton stoomgenerator. Zijn beperkte omvang en gewicht zijn een bijkomend voordeel zodat de ketel zeer dicht bij de warmtebron geïnstalleerd kan worden en op die manier deel kan uitmaken van de schoorsteen.

Om eventuele roetafzetting van de rookgassen te voorkomen, wordt de Clayton afvoergassenketel uitgerust met een zeer efficiënt roetblaassysteem.